Στέλιος Τσιβγινίδης: “Αναστολή πληρωμών από επιχειρήσεις”

Tο μέλος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Στέλιος Τζιβγινίδη δήλωσε τα ακόλουθα στην εφημερίδα Πελοπόννησο

«Πρώτο μέλημα όλων μας είναι η δημόσια υγεία και να τηρούμε όλοι μας ευλαβικά όσα μας ενημερώνουν οι ειδικοί».

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκτιμά ότι «κατά μεγάλο ποσοστό κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση» και συμπληρώνει: «Υπάρχουν όμως θολά σημεία και ασάφειες. Για αυτόν τον λόγο καλούμε την κεντρική διοίκηση να αφουγκράζεται την αγορά, τα περιφερειακά τμήματα του Οικονομικού Επιμελητήριου, την ΠΟΦΕΕ αλλά και τις ΕΛΦΕΕ όλων των νομών της χώρας μας» τονίζει και προσθέτει: «Κατά τη γνώμη μου είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθούν προϋποθέσεις από τις τράπεζες για αναστολή πληρωμών από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Επίσης να μη διακοπούν κεφάλαια κίνησης προς τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία επαναξιολόγησης». Ζητά ακόμη να ανασταλούν οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από επιχειρήσεις που επλήγησαν αλλά «ακόμα και για αυτές που λειτουργούν και δεν μπορεί να αξιολογηθεί η απώλεια τζίρου ή ρευστότητας άμεσα και να ρυθμιστούν χωρίς τόκους».

«Σωστό πρώτο μέτρο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα μέτρα στήριξης για ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους αλλά με ασάφειες κυρίως για επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν βάσει νόμου αλλά υπολειτουργούν ή έχουν απώλειες στη ρευστότητά τους» αναφέρει τονίζοντας ότι «όπως γνωρίζετε το 10ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι σε διαδικασία σύστασης επιτροπής για την γρήγορη αξιολόγηση των επιχειρήσεων και την άμεση στήριξή τους από το κράτος.

Κατά τη γνώμη μου σε δεύτερο χρόνο πρέπει να δοθούν χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους ανάλογα με το μέγεθος που έχει πληγεί κάθε επιχείρηση».

ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ο κ.Τζιβγινίδης, συμπληρωματικά με τα κυβερνητικά μέτρα, ζητά:

> Αμεση επιστροφή ΦΠΑ και άλλων φόρων από ΔΟΥ προς επιχειρήσεις για ενίσχυση της αγοράς. Οχι μόνο για ποσά έως 30.000 ευρώ αλλά γρήγορο σε συνεργασία με τους ελεγκτές για όλες τις υποθέσεις με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

> Να μη γίνουν δεσμεύσεις λογαριασμών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο.

> Να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί.

> Να μη χαθούν οι ρυθμίσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών αν δεν μπορέσουν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

> Παράταση της διαδικασίας ραντεβού του κτηματολογίου και όποιας άλλης διαδικασίας που δεν επηρεάζει τα έσοδα του κράτους.

Τέλος, επισημαίνει ότι καλώς διεκόπη η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ και ζητά να δοθεί από τώρα παράταση για να υπάρξει ηρεμία στις τάξεις του ευαίσθητου κλάδου των αγροτών.