Καμπανάκι από Ιταλούς γιατρούς: Ο τύπος των ασθενών αλλάζει… οι νέοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου Ιταλοί επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι πλέον από το φονική πανδημία του κορωνοϊού κινδυνεύουν και οι νέοι, ενώ θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να χρειαστούν νοσηλεία.

«Οι νέοι δεν είναι απρόσβλητοι έναντι του νέου κορωνοϊού. Ακόμη και εκείνοι που περνούν από την πιο ευημερούσα ηλικία μπορούν να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά», αναφέρει η η ιταλική ιστοσελίδα ilgiornale.it.

Ο καθηγητής Pierluigi Lopalco, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Πίζας, προσθέτει ότι «τώρα που ο ιός έχει εξαπλωθεί και υπάρχει διασπορά του στη χώρα, οι νεότεροι, με πολλές κοινωνικές επαφές, είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Κι αυτό γιατί οι νεότεροι δεν ακολούθησαν τον κανόνα της κοινωνικής απομόνωσης, παρά μόνο τις τελευταίες ημέρες».

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στη Βόρεια Ιταλία επιβεβαιώνει την κατάσταση, όπου στους πολυσύχναστους θαλάμους, εκτός από τους ηλικιωμένους με προηγούμενες παθολογίες, αρκετές ηλικίες κάτω των 50 ετών παρουσιάζουν σημαντικές αναπνευστικές δυσκολίες.

Ένας από τους πρώτους που μίλησε για αυτή την πτυχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ήταν ο Luca Lorini, διευθυντής της Μονάδας αναισθησίας και ανάνηψης 2 του νοσοκομείου Papa Giovanni στο Μπέργκαμο:

«Ο τύπος του ασθενούς αλλάζει, είναι λίγο νεότερος, είναι 40 έως 45 ετών Έρχονται άνθρωποι που αρρώστησαν πριν από έξι ή επτά ημέρες και έμειναν σε κατ’ οίκον απομόνωση, όμως οι συνθήκες έγιναν κρίσιμες».

Στο νοσοκομείο αυτό, 30 από τις 80 θέσεις ανάνηψης κατέχονται από ηλικίες κάτω των 60 ετών, οι οποίες, όλο και πιο συχνά, καταλήγουν να χάνουν τη μάχη τους κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει η ilgiornale.it.

Αντίστοιχα στο νοσοκομείο San Paolo στο Μιλάνο: στις 7 από τις 42 κλίνες, βρίσκονται ασθενείς κάτω των 50 ετών. Ένας από αυτούς είναι ακόμη ένας ασθενής ηλικίας μόλις 18 ετών.