Οι ξένοι που ταυτίστηκαν με τη μεγάλη κατηγορία – Δύο πέρασαν ως προπονητές από την Αχαΐα

Πολύ ενδιαφέροντα θέματα περιλαμβάνει το συλλεκτικό λεύκωμα «60 χρόνια Α’ Εθνική» που δημιούργησε η Σούπερ Λίγκα.

Ένα από αυτά, παρουσιάζει τους κορυφαίους σε συμμετοχές ξένους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το θέμα αναφέρει: «Εκατοντάδες ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στην αρχή με το σταγονόμετρο, μετά μπήκε όριο για δύο, τρεις, ήλθε ο νόμος Μποσμάν και τα δικαιώματα των κοινοτικών, αλλά και η απαίτηση των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη να είναι ισχυρές. Κάπως έτσι  αυξήθηκε ο αριθμός στα σημερινά δεδομένα.

Κάποτε ο ξένος ποδοσφαιριστής ήταν αντικείμενο θαυμασμού σαν κάτι ανώτερο ποδοσφαιρικά. Ήταν κάτι διαφορετικό, άγνωστο και απρόβλεπτο. Υπήρξαν άνθρωποι που ήλθαν να παίξουν στην Ελλάδα και την έκαναν πρώτη πατρίδα τους. Είτε γιατί ταίριαξαν με το ποδόσφαιρό μας, είτε γιατί ταίριαξαν με τη φιλοσοφία μας.

Ο Κριστόφ Βαζέχα είναι από τους ποδοσφαιριστές που ήλθαν στην Ελλάδα με πρωτοβουλία φίλου της ομάδας, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα μάνατζερ. Βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κάνει αυτή τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’90 και πλησίασε το Θωμά Μαύρο στην κορυφή των σκόρερ. Έπαιξε μέχρι τα 39 χρόνια του και έφτασε τις 390 συμμετοχές.

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ήλθε στον Πανηλειακό, ανέβηκε μαζί του τρεις κατηγορίες, και το 1996 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό για να συνδέσει το όνομά του με ένα σωρό τίτλους και διακρίσεις. Η μεγάλη ΑΕΚ της δεκαετίας του ’90 μπορεί να ήταν δημιούργημα Μπάγεβιτς, αλλά είχε προσωπικότητες όπως ο Τόνι Σαβέφσκι.

Ο Ντανιέλ Μπατίστα έπαιξε στην Εθνική Ελλάδας, ο Νέστορ Ερέα έζησε και πέθανε στην Ελλάδα, άλλοι ακολούθησαν προπονητική καριέρα με επίκεντρο τη χώρα μας όπως ο Μπάγεβιτς και άλλοι παντρεύτηκαν Ελληνίδες και έμειναν για πάντα εδώ.

Aχαϊκή με Νόνι Λίμα στον πάγκο της

Στο νούμερο 5 είναι ο Νόνι Λίμα που πέρασε ως προπονητής από τον πάγκο της Αχαϊκής.

Ο Νόνι Λίμα γεννήθηκε το 1957 στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), τα οποία τότε αποτελούσαν αποικία της Πορτογαλίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1976 με πορτογαλικό διαβατήριο. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο σε 304 ματς επί δώδεκα συνεχόμενες σεζόν ως το 1988, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα και πολυτιμότερα στελέχη του.

Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος αλλά και σε άλλες θέσεις της ομάδας.  Με τον Πανιώνιο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979, πετυχαίνοντας ένα από τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-1 επί της ΑΕΚ. Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε για τέσσερις σεζόν στον Χαραυγιακό, στη Β΄ Εθνική. Τη σεζόν 2003-2004 βρέθηκε στον πάγκο της Αχαϊκής έχοντας παίκτες τότε τους Τσολόπουλο, Τόγια, Λαγό, Λάζαρη και άλλους.

Στο νούμερο 8 είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκινά από μικρή ηλικία στην τοπική ομάδα της Δόζνιτσας αλλά η επαγγελματική του πορεία ξεκινά την σεζόν 1984-85 σαν ποδοσφαιριστής της Ραντ Βελιγραδίου όπου και αγωνίστηκε στο ανώτερο επίπεδο της τότε Γιουγκοσλαβίας για τις σεζόν 1987-1988 και 1988-1989.

Την επόμενη σεζόν παίρνει μεταγραφή στην ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης όπου έπαιξε για δέκα συναπτά έτη μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ξένους που αγωνίστηκαν στην ομάδα του Ηρακλή.

Ίβαν Γιοβάνοβιτς με βοηθό τον Κώστα Σωτηρόπουλο επί Β΄ Εθνικής

Ξεκινά την καριέρα του ως προπονητής το 2001 από τη Νίκη Βόλου. Το 2002 αναλαμβάνει ως προπονητής της πρώην ομάδας του, του Ηρακλή μέχρι το 2003 που έρχεται στην Κύπρο ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Στο ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκύπριου πρωταθλήματος του 2003-04 και μένει μέχρι το Μάρτιο του 2005 που επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την Παναχαϊκή για το 2005-06, έχοντας βοηθό τότε τον Κώστα Σωτηρόπουλο.

Το 2007 αναλαμβάνει και πάλι τον Ηρακλή μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 που επιστρέφει στην Κύπρο ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Μέχρι στιγμής στην προπονητική του καριέρα έχει έξι τίτλους, όλους με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Κορυφαία του στιγμή σαν προπονητής, ήταν η συμμετοχή με τον ΑΠΟΕΛ στου ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας την Πόρτο, την Τσέλσι, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τον Ιούνιο του 2013 ανέλαβε προπονητής της Αλ Νασρ, ομάδας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο νούμερο 3 είναι ο Τόνι Σαβέφσκι που το 2017 είχε το ρόλο του τεχνικού διεθυντή των Μικτών ομάδων της Αχαίας.

Οι πρώτοι ξένοι σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική

1. Κριστόφ Βαζέχα 390

2. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς 375

3. Τόνι Σαβέφσκι 357

4. Ντανιέλ Μπατίστα 316

5. Νόνι Λίμα 293

6. Γιόζεφ Βάντσικ 280

7. Νέτο Γκουερίνο 273

8. Ιβάν Γιοβάνοβιτς 271

9. Βεριντιάνο Μαρσέλο 263

10. Μλάντεν Φορτούλα 250».