Οι 4+3 «καυτές» εστίες της πανδημίας στην Ελλάδα

Παρά την καλή -μέχρι στιγμής- αντίδραση της Ελλάδας, ο φόβος της ραγδαίας εξάπλωσης παραμονεύει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» υπάρχουν κάποιες περιοχές στη χώρα μας, οι οποίες έχουν ήδη εξελιχθεί σε «καυτές» εστίες της πανδημίας.

Πρόκειται για την Καστοριά, την Ηλεία, τον Δήμο Αθηναίων και την Ξάνθη, οι οποίες βρίσκονται σε σημείο συναγερμού, ενώ σημαντικός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται, επίσης, στην Κοζάνη – με δυο χωριά της να έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας στα πλαίσια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης.

«Κάποιες περιοχές υποφέρουν περισσότερο από τον ιό και διασπορά του και κάποιες που θα ακολουθήσουν αν δεν συνεχίσουμε την επαγρύπνηση και την προσαρμογή των μέτρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας χωρίς να ονοματίσει.

«Τα μέτρα δεν έχουν οριζόντια λογική»

Για αυτόν τον λόγο το επιχειρησιακό σχέδιο των Αρχών περιλαμβάνει παρακολούθηση της χώρας χωρισμένη σε χωροταξικά «clusters».

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών και τα μέτρα παίρνονται σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού.

«Τα μέτρα δεν έχουν οριζόντια λογική, αλλά έχουν λογική χωροταξικών clusters» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

«Έχω ξαναπεί ότι η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα» κατέληξε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή 6.687 πολίτες στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα. Μάλιστα, για να σιγουρευτεί το κράτος ότι τηρούν την καραντίνα διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή, οι έλεγχοι είναι σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

«Έχουμε μία διαδρομή 8-10 εβδομάδων μπροστά μας»

Πάντως, για ολόκληρη τη χώρα φαίνεται πως ισχύει το ίδιο. Δηλαδή ότι πρέπει να «ξεχάσουμε» τον Απρίλιο και πολύ πιθανώς και τον Μάρτιο και να αρχίζουμε να… ελπίζουμε πως σε μια κάποια κανονικότητα από τον Ιούνιο.

Αυτή την άποψη εξέφρασε μέσα από το MEGA ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Επιδημιολόγιας, Χρήστος Ζηλίδης.

Ο κ. Ζηλίδης αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που έχουμε ακόμα μπροστά μας, λέγοντας πως «η επιδημία στην Κίνα κράτησε 10 με 12 εβδομάδες. Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα, αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια διαδρομή αντίστοιχης εξέλιξης, έχουμε ακόμα μια διαδρομή 8 με 10 ακόμα εβδομάδων. Στόχος μας είναι να επιβραδύνουμε αυτή την διαδρομή για να μην έχουμε έξαρση».

«Μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Τα μέτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Στη Γαλλία είναι τρεις ημέρες ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων, ενώ στην Ελλάδα είναι επτά. Αν είχαμε το ρυθμό της Γαλλίας θα είχαμε τώρα 3.200 και την επόμενη Δευτέρα 6.400» δήλωσε παράλληλα.