Να μάθουμε να μιλάμε ελληνικά

Ερασιτέχνης-ερασιτεχνικός αθλητισμός-ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Κατ` αρχην ο λόγος που ήθελα να γράψω αυτο το άρθρο και για να μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά καποιες λεξεις, άλλα και για την αξία του, που εχει χάσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, κατά τη γνωμη μου πάντα. Ξερω προκαταβολικά πως πολλοί θα διαφωνήσετε, ειτε γιατί δεν σας συμφέρει να ακούτε τέτοια πράγματα ειτε γιατί δεν θέλετε να τα ακούτε.

Ξεκινάμε λοιπόν. Ερασιτέχνης ετυμολογικά ειναι μια σύνθετη λέξη η οποία αποτελείτε από την λέξη "εραστής" και την λέξη "τέχνη". Που σημαίνει κάποιος που αγαπάει την τεχνη. Κάποιος ο οποίος δίνει και την ψυχή του για αυτο που αγαπαει χωρίς να παίρνει χρήματα, χωρίς να τον νοιάζει ο χρόνος που ξοδεύει, χωρίς να υπολογίζει τίποτα. Όταν παραδείγματος χάρη γουστάρουμε μια γυναίκα και είμαστε εραστές της, το κάνουμε γιατί την γουστάρουμε, γιατί όταν είμαστε μαζί της πεθαίνουμε γι αυτήν και όχι γιατί μας πληρώνει. Αυτά λοιπόν περί τι σημαίνει η λέξη ερασιτέχνης.

Πάμε λοιπόν και στο δύσμοιρο "ερασιτεχνικό" ποδόσφαιρο. Σήμερα δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πατρινών ομάδων, δεν έχει δικό τους γήπεδο. Που σημαίνει ότι για να κάνουν έστω δύο προπονήσεις την εβδομάδα πρέπει να νοικιάσουν κάποιο γήπεδο. Που σημαίνει ότι πρέπει να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. Οι ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας έπαψαν να είναι παιδιά του χωριού ή της γειτονιάς κατά μεγάλο ποσοστο. Που σημαίνει ότι για να παίξουν στην ομάδα πρέπει να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ. Αλλού λίγα, άλλοι πιο πολλά. Οι προπονητές έπαψαν να είναι άνθρωποι του χωριού η της γειτονιάς. Που σημαίνει οτι για να προπονήσουν την εκάστοτε ομάδα, πρέπει και αυτοί να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ. Άλλοι λιγα, άλλοι πιο πολλα. Οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τον αγώνα πρέπει να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ και αυτοι, Και νομιζω και προκαταβολικά.

Το αθλητικό υλικό, οι μετακινήσεις και πολλά άλλα πρέπει να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ για να υπάρχει συμμετοχή κάποιας ομάδας στο πρωτάθλημα. Κάποιου παράγοντες οι μελη ενωσεων ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να προσφερουν τις υπηρεσιες τους στο "ερασιτεχνικό" ποδόσφαιρο. Όποτε για πιο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μιλάμε κύριοι; Που χωρίς χρήμα είτε λίγο, είτε πολύ δεν γίνεται να λειτουργήσει; Για πιο "ερασιτεχνικο μιλάμε όταν ΟΛΟΙ πληρώνονται ειτε λιγα είτε πολλά; Και θα μου πει κάποιος. " Μα εγώ παίρνω 30 ευρώ το μηνα για να βγάλω τις βενζίνες μου που παω στο χωριό για μια ώρα προπόνηση"

Και εγω θα του απαντήσω οτι και εγώ 300 ευρω παίρνω και δουλεύω 8-10 ωρες την ημέρα για να τα πάρω, όπως και πολλοί άνθρωποι σήμερα. Μήπως κάνω λάθος η μήπως ζω αλλού; Όλα αυτα λοιπόν ειναι όμως τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ λαθη των παραγόντων. που ολα αυτά τα χρόνια δεν κοίταξαν τα παιδια της γειτονιάς, που ολα αυτα τα χρόνια δεν διεκδικήσαν ολοι μαζι ενωμένοι χώρους αθλητικούς και πολλά άλλα. Άλλα ολα αυτά τα χρόνια είχαν έχθρα μεταξυ τους για το ποιος θα παρει το πρωταθλημα και εξακολουθούν να κανουν το ιδία. Άλλα παράλληλα γκρινιαζουν οτι χαλανε λεφτα και δεν τους στηριζει κανεις. Για να σε στηρίξουν αγαπητέ παράγοντα πρεπει να διεκδικήσεις. Αυτα τα λιγα. Εχω κι αλλα να πω για το δηθεν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρο. Απλά θα τα πω κάποια άλλη στιγμή για να μην σας κουράζω.

Ο ερασιτέχνης φίλαθλος-οπαδός της Περιβόλας, Καιτζής Κώστας.